Türk mutfağının en sevilen zeytinyağlı yemeklerinden biri olan zeytinyağlı enginar, özellikle Ege Bölgesi'nde sıkça tüketilir. Hafifliği, sağlıklı içeriği ve şık sunumuyla sofralarda öne çıkar.
Malzemeler:
• 5 adet temizlenmiş enginar
• 1 adet havuç (küçük küpler halinde doğranmış)
• 1 adet patates (küçük küpler halinde doğranmış)
• 1 çay bardağı bezelye
• 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Yarım limonun suyu
• 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
1. Zeytinyağını yayvan bir tencereye alın ve doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.
2. Havuç ve patatesleri ekleyerek birkaç dakika daha soteleyin.
3. Enginarları tencereye yerleştirin. İçlerine havuç, patates ve bezelyeleri paylaştırın.
4. Şeker, tuz, limon suyu ve suyu ekleyin.
5. Kapağını kapatıp kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin.
6. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında dinlendirin. Soğuk servis yapın.